Bij Pauw en Witteman zat deze week een journalist die van plan was een tijdje van een voedselpakket voor vluchtelingen van het Rode Kruis te leven en dan ook nog op een matje in de kelder te slapen. Om eens te voelen hoe dat voelt, zeg maar. Wegens buikgriep moest hij zijn actie afbreken. Hij was weer in zijn eigen bed gaan liggen, en met dat voedselpakket werd het niks, want hij kon geen eten binnenhouden.
Het leek wel of hij zich wat teveel had ingeleefd in de rol van vluchteling. In die kampen hebben ze toch altijd diarree? Alleen moeten echte vluchtelingen dan wel op hun matje blijven liggen…
De journalist zette een kilo wit meel en een kilo witte suiker uit het pakket op tafel en vertelde ernstig dat hij zich nu de problemen van de vluchteling kon voorstellen: hij had namelijk geen idee wat je met een kilo meel moest doen! Dit is zo'n moment dat het beeld even stil staat. Ik zie dat goedkope pak wit meel zonder voedingswaarde... en heb medelijden met de vluchteling die er blij mee moet zijn. Maar ik heb nog meer medelijden met de journalist. Hoe moet die jongen zich redden in het leven als hij niet weet wat je met een pak meel moet doen? Gaat het hem lukken zich in te leven in iets dat volledig buiten zijn belevingswereld valt? Allerlei gedachten komen bij me op: waarom sturen we eigenlijk geen volkorenmeel of maismeel? En die kilo suiker lijkt me levensgevaarlijk voor uitgehongerde mensen. Hoe wordt zo’n pakket samengesteld? Is de inhoud wel afgestemd op de personen waar het voor bestemd is?
Als ik pannekoeken bak moet ik altijd aan moeder Barbarin denken die in het eerste hoofdstuk van 'Alleen op de wereld' van Hector Malot, van haar laatste beetje meel nog een pannekoek bakt voor de kleine jongen Remy, voordat ze hem meegeeft aan de straatmuzikant Vitalis. Een onvergetelijk recept. Toen mijn vader me dat voorlas, heb ik, zo jong als ik was, meteen begrepen dat je het wel redt in het leven, als je maar weet wat je met een pak meel kunt doen.
Filmpje te zien op: http://pauwenwitteman.vara.nl/Archief-detail.113.0.html?&no_cache=1&tx_ttnews[tt_news]=2023&tx_ttnews[backPid]=111&cHash=bd9a5c582b
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten